Публикувана 05.02.2015 | Обновена 13.11.2019
Най-големият доставчик на въглища

Ритъм 4 ТБ е най-мащабният участник на пазара на въглища в България, като осигурява 75% от гражданското потребление и работи с всички електроцентрали у нас, които използват вносни горива.

„Взех решение да се захвана с дистрибуция и търговия на въглища, тъй като работейки в СО „Марица-изток“, бях научил много за тяхната реализация – как се изкопават, как се транспортират, как се изгарят и изхвърлят, как се складират, кога най-много вървят. Мислех, че няма тайни за мен, но логистиката се оказа доста по-сложна, а конкуренцията – остра. За да работиш на този пазар, е необходима изключителна коректност, иначе те изхвърлят извън борда“, коментира инж. Данев.

Тези, които са си позволили да лъжат доставчиците от Украйна и Русия, вече ги няма на пазара. Ритъм 4 ТБ остава и доставя годишно над 500 хил. тона въглища.
Още щом бъдат изкопани, въглищата се превръщат в стока със сложна логистика. От обогатителните фабрики те пътуват с вагони до пристанищата и от там – по река или море до България.

„Трудностите започват още при поръчката – обяснява инж. Данев. – Можеш да поръчаш въглища, които не са подходящи за дадена централа и да я взривиш с тях. Майката-земя е родила 1000 вида въглища, но ти трябва да намериш най-подходящите според тяхната летливост. Можеш да направиш и друга грешка – да платиш 1 млн. долара, а да не си осигурил продажбите и да няма кой да ти вземе стоката.“

Търговският представител и организатор на доставките Красен Иванов разказва за пътя на доставките от Украйна и Русия до България:

„Основно добивът на въглища в Украйна е в Донецкия регион. От там те се транспортират с вагони до пристанище Измаил на река Дунав. Доставките от Кузбаския басейн в Русия са значително по-дълги и въглищата изминават близо 6 хил. км дотам. При изрядност на всички документи и разрешения ги приемат в склада на пристанището, което събира до 500 хил. тона въглища. Ако не ги придвижиш от корабната площадка по Дунав повече от 2 месеца, се начислява такса съхранение от близо 1 долар на ден на складиран тон. Ние нямаме собствени складове в България, а наети площи във всички дунавски и черноморски пристанища. Въглищата се складират там и нашите дистрибутори изпращат камиони, тип гондола, за да ги доставят до своите складове, където извършват продажбите в насипно състояние или ги пакетират.“

Тагове: въглища
Сподели във :
РИТЪМ 4 ТБ